Even geleden, op maandag 2 augustus, liep ik de trail vanuit Heiloo weer in mijn eentje. Iets in mij zei me dat ik dat moest doen. Het was mooi weer, ik had vakantie, maar ook een gevoel van onbehagen en vraagtekens in mijn hoofd. Ik heb al een tijdje behoefte aan verandering. Maar hoe, en wat…?

Omdat ik alleen liep, had ik alle mogelijkheid tot bezinning. En ik kan zeggen, ik heb nog nooit zoveel inzichten op één dag gehad! Emoties van vroeger kwamen naar boven, mijn ouders, vriendschappen, mijn jeugd. Maar ook de toekomst leek zich zomaar een beetje uit te vouwen. Wat is voor mij belangrijk?

Midden in het labyrint begon ik zomaar even te huilen. Waarom? Ik wist het niet, maar dat hoefde ook niet. Het voelde gewoon lekker. Om twaalf uur was ik bij de Grote Kapel, waar toevallig het luchtalarm om 12.00 uur afging (eerste maandag van de maand) en waarna aansluitend een dienst begon over veiligheid en vrijheid. Ik viel er middenin en bleef een tijdje luisteren. Het raakte me en ook hier kreeg ik weer kippenvel, maar begon er ook wat meer van te begrijpen. Mijn ouders waren ineens ‘bij mij’, en voor hen heb ik later kaarsen aangestoken. Ik ging steeds meer genieten van wat er binnenin mij gebeurde, en besefte dat het goed is om eens helemaal alleen te lopen. Je hebt minder afleiding van anderen en alle ruimte voor je eigen waarnemingen en gedachten. Ik zag meer van de omgeving en stopte een poosje op de punten waar ik wilde.

Bij de Adelbertusakker lag ons schrijfboek trouw op mij te wachten en op het terras verderop, genoot ik van een kop koffie. Aan het eind, bij Heiloo, heb ik een stukje afgesneden. Maar ik merkte dat er zoveel gebeurde dat ik koos voor die ervaringen en niet voor het uitlopen van de route. Het was een bijzondere dag voor me, en ik kan het iedereen aanraden. Niet dat ik nu steeds alleen wil lopen, absoluut niet. Ervaringen onderweg delen is ook fijn, net als lekker kletsen over van alles en nog wat.

Maar ik wilde dit toch graag met jullie delen. Met als moraal van het verhaal: loop de trail ook eens helemaal alleen. Je zult er geen spijt van krijgen!

 

Ariane Blees

Zaandam

Een mooie wandeldag na de storm poly van 5 july 2023

Ariane Blees bij de Adelbertusakker, op naar de 30

Share This