Met veel liefde en zorg stelde Burhanettin Carlak het prachtige reisboek samen over Oezbekistan. Iedereen is wel bekend met de Zijderoute en de verhalen van Marco Polo, Ibn al-Battuta en Clavijo. Hierbij speelde Oezbekistan een belangrijke rol. Naast handelaren en reizigers trok het land ook veel geleerden. Ook onze eigen Abdulwahid van Bommel bezocht het prachtige land en schreef een inleiding voor het boek. Het boek is samengesteld met bijdragen van de volgende schrijvers en fotografen: John Reinhard, Floor Herbrink, Dilyor Khakimov, Remco Reiding, Marleen Tutenel, Leo Hoegen, Yusuf Akkaya, László Marácz, Iris Bezuijen en Sedat Çakır. Tevens vind je in het boek bijzondere kunstwerken die een goed beeld geven van de vriendelijke sfeer van het land en de ongekende gastvrijheid. Oost en west en precies in het midden “De parel van de zijderoute, Oezbekistan”. De voorverkoop is gestart, wil je hem in april als eerste in de bus, bestel het boek dan hier.
Over het boek, Oezbekistan – Parel van de Zijderoute;
Dit boek is een bescheiden beschouwing over Oezbekistans culturele erfgoed en het geestelijke klimaat van Transoxiana (Maverünnehir). Een voorproefje van een reis om de Zijderoute te verkennen.De wereldreizigers zoals Herodotus, Istahri, Marco Polo, Ibn al-Battuta en Clavijo konden niet om Oezbekistan heen. Mede door hervormingen in het land, neemt de belangstelling – zowel cultureel als economisch – voor de regio weer toe.
Het tijdschrift Qibla publiceerde in 1988 een serie artikelen over Turkistan waarin werd gesuggereerd dat de tijd rijp was voor een “Oriënt-Express” Parijs – Peking, “De Zijderoute die 2000 jaar lang de belangrijkste handelsroute was, is terug van weggeweest.” Xurani, X. (1988).
Het begrip Turkistan, in geografisch en cultureel opzicht, werd door de schrijver als tolerant getypeerd, zowel in het verleden als tegenwoordig.
Verder schreef zij “Moderne kennis uit China en India’’, bereikte de Europese universiteiten voor een belangrijk deel via Samarkand, Bagdad en de andere Arabische centra van de wetenschap in de islamitische wereld. Handelaars, reizigers, maar vooral de geleerden die allerlei delen van Azië bereisden, kwamen daarbij in contact met vele volkeren, culturen en talen.
Recente reacties