Alper Akçay is danser en performancekunstenaar. Medicinaal, instructeur creatieve beweging, lichaamswerktherapeut, wervelende derwisj. 

Hij werd geboren in Istanbul, Turkije en woont momenteel in Fethiye en Istanbul.

Hij studeerde af aan de Bilgi Universiteit in Istanbul, de afdeling Visual Communication Design MFA. Tijdens zijn postdoctorale studie werkte hij als onderzoeksassistent bij de afdeling Foto en Video aan de Bilgi University.

Naast zijn opleiding in beeldende kunst verbeterde hij zich in lichaams- en beweging disciplines. Hij gaf vorm aan zijn kunstgerelateerde werken met verdiepte workshops gericht op dans en traditionele, mystieke, meditatieve bewegingpraktijken van Sema en Semah. Hij produceerde verschillende stukken in de disciplines nieuwe media, performance art, dans, video en fotografie. Ook nam hij als kunstenaar deel aan gemengde tentoonstellingen, verschillende projecten en performances.

Dilan Bozyel – First whirling photo exhibited at space
Photo by Alex Ribowski, Latvia Jurmala
Alper Akcay – Hayko Cepkin

Hij trad op in lokale en internationale evenementen, festivals en projecten in verschillende regio’s, waaronder Europa, Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Hij heeft samengewerkt met verschillende artiesten, waaronder muzikanten van over de hele wereld. Hij trad op met de Turkse punkrock zanger Hayko Cepkin en de wereldberoemde wereldmuziek artiest Mercan Dede.

Hij deelt zijn kennis en lessen op lokale en internationale kunstfestivals, retraites, gemeenschapsbijeenkomsten en genezingevenementen. Hij geeft hartgerichte workshops en werkt samen met internationale docenten en instructeurs over Creatieve – Medicinale Bewegingen, Anatolisch-Centraal-Aziatische Heilige Dansen, Meditatieve en Circle Peace Dances. In voorgaande jaren werkte hij ook met kinderen.

Hij werkte onlangs samen met de Turkse fotografiekunstenaar Dilan Bozyel voor het project “Portrait of Humanity”. Haar fotoshoot van Alper, het doen van Sema, werd geselecteerd om deel uit te maken van de tentoonstelling die 4.000 voet de stratosfeer in stijgt.

Hij beoefende Skinner Releasing Technique, Japanese Butoh Dance en vele improvisaties, hedendaagse bewegingen en dans, en ook yoga.

Hij is lid van VAWAA International artist platform en Unesco International Dance Council CID.

Hij bewandelt het pad van het soefisme en Tasavvuf (islamitisch mystiek) en beoefent al meer dan vijftien jaar soefi-wervelende rituelen zoals Mawlawi Sema en Alevi – Bektashi Semah.

Alper Akcay - Hayko Cepkin
Photo by Alex Ribowski, Latvia Jurmala
Photo by Isa Kurt, Turkey
Photo by Nina Sharabati, Lebanon

Bazı proje ve atölye çalışmaları / Enkele van zijn workshops en projecten:

• “Rumi Fest 2014 ve 2019”, Riga, Letonya

• Hayko Cepkin & Mercan Dede, Efes Antik Tiyatrosu Konseri / Efes Antique Theatre Concert, 2019

• LOYAC Performans Sanatları Akademisi (LAPA) – Kuveyt / LOYAC Performing Art Acedemy (LAPA) – Koeweit /// Mevlana ve Şems-i Tebrizi için hazırlanan dans tiyatrosu oyuncuları için 7 maanden durende Semai Dance / Dansworkshops theaterartiesten die werken aan Rumi en Shams Tabriz

• ‘’ Sacred Dance of Heart ’, Miriam Peretz & Alper Akçay Sema-Semah ve Dans atölye çalışmaları / Sema-Semah & dansworkshops 2014-2019

• “Can Bora: DANTEL”, Aksanat, Ocak 2013

• “Genco Gülan: Cadaques”, IKSV Istanbul Uluslararası Tiyatro Festivali, Mayıs / IKSV Istanbul Uluslararası Theaterfestival mei 2010

• “Genco Gülan: Achternaam 2009”, Akzante Festival, Duisburg, Almanya, Nisan 2009

• “Senem Diyici ve Alain Blesing:‘ ’Sonsuz Çarklarda Diyalog”, Kadırga Sanat Merkezi, Amber Platform, Nisan / ‘Dialogue in Endless Circles’, Kadırga Art Center, Amber Platform, Istanbul april 2010

• “Alper Akçay: Luwilux 09”, Wunderbar Festival, Newcastle, İngiltere, Kasım, Engeland, november 2009

• “Genco Gülan: Achternaam 2009”, Akzante Festival, Duisburg, Almanya, Nisan, Duitsland, april 2009

Voor meer informatie

Website: www.alperakcay.com

Youtube kanaal

Instagram @alperakcaytr

Voor samenwerking en sessies kunt u contact met mij opnemen via alperakcaytr@gmail.com

Alper Workshop
Beirut, Lebanon
Share This