Een van de 500 gedrukte boeken na 25 jaar. Wie wandelt die vindt wat. Pelgrim Wim verraste ons met een zeer bijzonder boek; heel toepasselijk nu we weer mogen eten bij zonlicht. De titel luidt “Turkish cookery book“ en is zeer zeker “food for thought”. Het bevat ook een Museum Menukaart van het Ottomaans diner bij het restaurant David en Goliath in de Kalverstraat 92 in Amsterdam, een boekenlegger met verklarende woordenlijst en een tabel van maten en gewichten. Er zit zelfs een klein briefje bij van de uitgever met uitleg over de jaartelling omdat er bij “kookvoorschriften uit 1260” nog AH achter had moeten staan  om aan te duiden dat het de Islamitische jaartelling betreft. Een mooi exemplaar van een oplage van 500. Zomaar gevonden op een van de ommetjes van pelgrim Wim in een minibieb. Boeken zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor herhaling en een eerste, tweede en volgende eigenaar hebben dan toch steeds weer een nieuw boekgeschenk. Ideaal die minibiebs en met groot dank aan Wim die ons dit boekgeschenk gaf op de Adelbertusakker. Hier de achterflap van dit bijzondere Turkish Cookery Book:

De recepten van dit kookboek maakten meer dan zevenhonderd jaar geleden opgeld en werden daarom in handschrift vastgelegd in de Melceü’t Tabbâhîn, ‘Het heiligdom der koks’, kookvoorschriften uit 1260. In 1844 werden ze door Mehmed Kamil naar Ottomaanse eisen en mogelijkheden bewerkt en uitgegeven. Hij maakte gebruik van de toen zeer moderne druktechniek de lithografie of steendruk, waarbij de gehele tekst per pagina in Ottomaanse kalligrafie op de litho-steen werd overgebracht. De negende druk werd in 1844 door Türabi Efendi in het Engels vertaald en in de vorm, die u nu in handen heeft, aangeboden aan de onderkoning van Egypte tijdens een feestelijk banket, dat in 1862 aan boord van het koninklijk jacht de Faiz Jehad werd gehouden. Door deze vertaling was het voor het eerst mogelijk een blik te werpen in de Ottomaanse keuken. Er was destijds dan ook veel belangstelling voor het Turkish Cookery Book. Maar ook voor een moderne kok is er veel interessants te beleven. Bloemrijke beschrijvingen voor de bereiding van schapenpoten met eiersaus, maar ook gerechten als pilavs, kebabs, een groot aantal desserts, jam, siropen en sherbets. Bij dit kookboek hoort een boekenlegger met een verklarende woordenlijst en een tabel van maten en gewichten. Voor deze uitgave, ter gelegenheid van het Ottomaans diner, werd gebruik gemaakt van de editie van Cooks Books uit 1982. 

Wim met het Turkish Cookery Book
Share This