Het is zover: de afschaffing van het visum voor Turkije is een feit. Turkije is een stap dichterbij. Het is zo eenvoudig maar niet simpel. Oftewel: “life is simple but not easy”. Niet lang geleden moest men nog toestemming vragen aan zijn dienstdoende landheer voor vertrek, waar wij ook ons huidige reis-paspoort aan te danken hebben. Het Sufi Trail paspoort heeft een eigen functie, hier gaat het om het contactmoment met de aangesloten Sufi vrienden en een herkenbaarheid factor. Zo ontstaat er een Sufi community onderweg.


Nederlanders die naar Turkije reizen, hoeven vanaf volgende maand géén visum meer aan te schaffen. De visumplicht vervalt op 2 maart voor mensen uit Nederland, België, Oostenrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Turkije hoopt met de maatregel meer toeristen te trekken, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is de hoop dat de economische en culturele banden met de Europese landen verder worden aangehaald.
Wie eerder bijvoorbeeld een strandvakantie boekte naar Bodrum moest een visum kopen voor omgerekend €30. In oktober had Turkije die prijs flink verhoogd. Met het visum mocht je negentig dagen in het land verblijven in een periode van 180 dagen.
De Nederlandse ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet in Turkije schrijft dat ze blij is met het nieuws:

Goed nieuws: vanaf 2 maart 2020 hebben Nederlanders die #Turkije willen bezoeken voor een periode van 90 dagen (binnen 180 dagen) geen #visum meer nodig. We zijn blij met deze positieve stap van de Turkse autoriteiten. @MdeKwaasteniet

Share This