Pelgrimsoorden in Nederland
en Vlaanderen

In zijn nieuwe boek ’Pelgrimsoorden in Nederland en Vlaanderen’ beschrijft Paul Spapens twaalf bedevaartsoorden in Nederland en

Vlaanderen. Het door uitgeverijen Berne en Halewijn uitgegeven boek is opgezet als een reisgids naar de meest interessante pelgrimsoorden, van Bonifatius in het Friese Dokkum tot Godelieve in Gistel in West-Vlaanderen. Paul Spapens is gespecialiseerd in volkscultuur en immaterieel erfgoed. Religieus erfgoed is daar een belangrijk onderdeel van. De Pater Karel Kapel in Munstergeleen in Nederlands-Limburg. Het drukbezochte oord waar Pater Karel Houben wordt vereerd is een van de twaalf pelgrimsplaatsen die in het boek worden beschreven.

Spapens schreef meerdere boeken over deze onderwerpen. Vorig jaar publiceerde hij bij uitgeverij Berne met succes een soortgelijk boek over Mariapelgrimsoorden. Het nieuwe boek heeft pelgrimsoorden van andere heiligen dan Maria als onderwerp. Pelgrimsoorden zijn tot de verbeelding sprekende voorbeelden van dit erfgoed. Ze zijn eeuwenoud, gaan soms zelfs terug tot de begintijd van het christendom in de Lage Landen. Het zijn interessante plaatsen met een sterk verhaal en ze trekken nog steeds ongelooflijk veel mensen. Behalve cultuurhistorisch zijn deze oorden aantrekkelijk om er een uitstapje naar te maken. In de omgeving kan altijd worden gewandeld en gefietst. Het boek ‘Heilige plaatsen, zalige plekken’, bevat achtergronden en informatie in twaalf vlot geschreven hoofdstukken boordevol informatie, inclusief prachtige foto’s en praktische informatie. De beschreven pelgrimsplaatsen zijn soms bekend, tot zelfs beroemd. Zoals de Martelaren van Gorcum in Brielle en het Heilig Paterke in Hasselt. Soms verrassend, zoals Adelbertus in Egmond, tot zo ver van huis dat er een dagtocht voor moet worden gepland. Bovenal zijn het allen interessante en spirituele plekken, zoals Gerdardus in Wittem in Zuid-Limburg en Peerke Donders in Tilburg.

Het nieuwe boek van Paul Spapens is zowel een prettig leesboek voor thuis op de bank, maar nodigt tegelijk vooral uit om er eens te gaan kijken, om ter plekke een springlevende cultuur van eeuwen te beleven. ‘Heilige Plaatsen, zalige plekken’, kost € 16,90 en is verkrijgbaar in de boekhandel.

De Pater Karel Kapel in Munstergeleen in Nederlands-Limburg. Het drukbezochte oord waar pater Karel Houben wordt vereerd is een van de twaalf pelgrimsplaatsen die in het boek worden beschreven.

Foto: Paul Spapens.
Share This