Wandelend stilte beleven 25-26-27-28 augustus 2023

Vol verwachting stap ik ze tegemoet, de 8 pelgrims waarmee ik vier dagen onderweg zal zijn. Vier dagen zullen we de drie-bronnen pelgrimsroute volgen. Telkens opnieuw met andere stopplaatsen of gewoon in de andere richting. Onderweg laten we ons leiden door de woestijnvaders, Rumi en nog enkele recentere mystiekers. Als het weer nu ook een beetje meezit, worden het gegarandeerd boeiende dagen.

Na een korte introductie trekken we richting Willibrorduskerk. Het labyrint brengt ons onmiddellijk in de juiste gezindheid. De weg leidt ons langs ongekende wegen (het is immers de weg die ons kiest), met onbekende mensen (alhoewel dat snel zal verdwijnen), open en ontvankelijk voor wie of wat er zich zal aandienen. Onderweg wordt er gelachen, stevig doorgesproken en in stilte gewandeld. Alles is goed … Ten slotte is het onderweg zijn ons gezamenlijke doel. Alleen al het lopen van de drie-bronnen route brengt ons met elkaar in verbinding en misschien komen we al wandelend ook wel dichter bij onszelf.

Verbinding wordt het sleutelwoord van deze dagen.

De verschillende bronnen en abdijen brengen ons in verbinding met zij die deze tocht al eerder maakten (of op zaterdag zelfs tegelijkertijd). Maar ook ruimer en verder … We volgen immers sporen die al eeuwen oud zijn en voelen de aanwezigheid van velen voor ons. De vele mensen die door de jaren heen hier aangeland kwamen om zich te vestigen of gewoon op doorreis. De vele die zich aan een van de bronnen kwamen laven. Verbondenheid tussen mensen hier en elders, vroeger en nu,

verbondenheid met elkaar en met onszelf, verbondenheid over (geloofs en andere)grenzen heen. Samen – met die velen – zijn we onderweg en vormen voor elkaar een inspiratiebron om van te leven. In het Liobaklooster mochten we telkens op adem komen, dat was onze uitvalsbasis om elke dag op pad te gaan en weer thuis te komen. We werden er gastvrij onthaald, zelfs met druipende kleren en slijkschoenen. Een zalige plek om tussendoor bij te komen.

Eén ding is zeker: vier dagen waren veel te kort. Hier komen we zeker nog een keertje terug.

Chris Smits

België

Het begint bij het mooie hartje

Het prachtige labyrint bij de Willebrorduskerk

Even rusten in het verse gras

Wandelend stilte beleven

Share This